ADVENT U BEČU ĆE BITI POSVEĆEN UŠTEDI ENERGIJE I ODRŽIVOSTI

Popularni bečki božićni sajam, koji se ove godine održava od 19. novembra do 26. decembra, ubuduće će biti usmeren na uštedu energije i održivost ponude hrane i pića. Velika novost je i to što će se sva hrana i piće na ugostiteljskim štandovima prvi put deliti u pakovanjima za višekratnu upotrebu – od običnog tanjira do šolje punča ili kuvanog vina, koja služi i kao suvenir.

Više otvorenog prostora koji posetioce poziva na duži boravak i za trećinu manje štandova, glavne su karakteristike novog koncepta ovog tradicionalnog božićnog sajma na kom će se prvi put sva hrana i piće posluživati u pakovanjima za višekratnu upotrebu. Takođe, svaki ugostiteljski štand mora da poseduje ekološki sertifikat ili barem jednu od tri nagrade OekoBusiness Vienna „Prirodno dobra hrana“ („Natürlich gut Essen“), prema kojoj više od 30 odsto ponuđene hrane i pića mora da bude ekološki proizvedeno sa jasno naznačenim informacijama o poreklu svih poljoprivrednih proizvoda. Osim toga, planira se i značajna ušteda energije, jer će sajam biti osvetljen jedan sat manje, a za rasvetu će se koristiti isključivo LED elementi, a više od 40 stabala u parku uopšte neće biti osvetljeno.

E2 portal