Sjedinjene Države postaju druga zemlja sveta, posle Singapura, koja je otvorila put da veštačko meso stigne do tanjira, tako što su u sredu prvi put odobrile dvema kompanijama prodaju „pilećeg mesa“ nastalog u laboratoriji.
Američko ministarstvo poljoprivrede pregledalo je i odobrilo infrastrukturne bezbednosne sisteme kompanija „Upside Foods“ i „Good Meat“, rekao je portparol za AFP.
Federalna služba za sanitarnu inspekciju hrane (FSIS) je stoga „izdala tri obaveštenja o usklađenosti ustanovama koje prave (….) proizvode dobijene od životinjskih ćelija“, rekao je on u saopštenju, a treće je pripalo kompaniji „Joinn Biologics“ koja sarađuje s firmom „Good Meat“.
„Upside Foods“ i „Good Meat“ su već u novembru dobile odobrenje Agencije za bezbednost hrane Sjedinjenih Država (FDA), dok je Ministarstvo poljoprivrede prošle nedelje proverilo i odobrilo regularnost obeležavanja tih proizvoda.
„Ta dozvola će suštinski promeniti način na koji meso dolazi na naše stolove“, rekla je Uma Valeti, izvršna direktorka i osnivačica kompanije „Upside Foods“, i u saopštenju pozdravila taj „džinovski korak ka održivijoj budućnosti“.
Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanije „Eat Just“ koja je majka-firma „Good Meat“-a, bio je oduševljen što je meso uzgojeno u laboratoriji sada „dozvoljeno za prodaju“.
Njegova kompanija je prva 2020. dobila u Singapuru odobrenje za iznošenje veštačkog mesa na tržište.
U maju je firma „Eat Just“ potpisala ugovor s proizvođačem opreme za razvoj ogromnih rezervoara u kojima se nada da će u velikim količinama proizvoditi „piletinu“ i „govedinu“.
Proizvodi dve kompanije biće brzo dostupni u nekoliko restorana, uveravaju oni.
Francuski kuvar Dominik Kren je posle objave dozvole već naručio „meso“ „Upside Foods“-a za svoj restoran u San Francisku.
Popularni kuvar Hose Andres će takođe nabaviti prvu američku seriju iz kompanije „Good Meat“, koja će biti poslužena u jednom od njegovih restorana u Vašingtonu.
Proces proizvodnje „laboratorijskog mesa“
Mnoga novoosnovana preduzeća imaju za cilj da proizvode i prodaju takozvano „laboratorijsko“ ili „veštačko meso“ da bi omogućila ljudima da jedu proteine životinjskog porekla s manjim uticajem na životnu sredinu od intenzivne poljoprivrede i bez patnje životinja.
Ovi proizvodi se razlikuju od zamena na biljnoj bazi, kao što su „odresci“ na bazi soje i drugim sastojcima koji oponašaju teksturu i ukus mesa bez sadržaja proteina životinjskog porekla.
Ali „laboratorijsko meso“ je još veoma komplikovano i veoma skupo za proizvodnju. Druge kompanije su se stoga okrenule prodaji takvog „mesa“ kao hrane za kućne ljubimce, ali je njih teže zadovoljiti od njihovih vlasnika.
„Pet Foods“, start-up u Koloradu, stvara životinjske proteine iz procesa mikrobne fermentacije bez ubijanja krava ili pilića.
Proizvodnja veštačkog pilećeg mesa sastoji se od kultivisanja ćelija ekstrahovanih iz životinjskih ili oplođenih kokošjih jaja u bioreaktorima i hranjenja hranljivim materijama sličnim onima koje unose prave životinje: proteini, masti, šećer, minerali i vitamini.
Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, ćelije rastu kao što bi rasle u telu životinje i postale mišićno tkivo i masnoća. Dobijeni proizvod se zatim „bere“ iz buradi i oblikuje u unapred definisane oblike, kao što je pileće belo meso.
Međutim, i dalje postoje pitanja o stvarnom uticaju ove alternative na životnu sredinu, posebno o njenoj potrošnji energije i zdravstvenoj bezbednosti.
Nedavna studija Univerziteta Kalifornije u Dejvisu, koju još nisu pregledali drugi naučnici, pokazala je da sve faze laboratorijske proizvodnje mesa zahtevaju mnogo energije i emituju veliku količinu gasova staklene bašte.
E2 portal (Beta)