NOVI PRAVILNIK: INVESTITORI ĆE SNOSITI SANKCIJE UKOLIKO NE ODLAŽU OTPAD PRAVILNO

Gocodes
Gocodes

Investitori koji ne budu brinuli o odlaganju građevinskog otpada ubuduće neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu – to predviđa novi pravilnik koji je stupio na snagu. Biće im potreban dokaz da su predali otpad na preradu, a izuzetak su gradilišta oko kojih u rejonu od 50 kilometara nema uređenih deponija (kojih na nivou opština ima više od 165, uključujući i beogradsku deponiju u Vinči).

Novim pravilnikom detaljno je propisana i procedura kako da investitori obezbede odlaganje građevinskog otpada, a odnosiće se na sva gradilišta koja budu formirana šest meseci posle stupanja na snagu ovog pravilnika. U praksi, to znači da nijedan investitor neće dobiti upotrebnu dozvolu ako ne prikaže dokaz o kretanju građevinskog otpada. Proces odlaganja otpada će kontrolisati licencirani operateri.

Procena je da u Srbiji postoji više od 3.000 nelegalnih deponija građevinskog otpada, iako je i do sada obaveza investitora bila da obezbede pravilno odlaganje otpada sa gradilišta.

Upotreba građevinskog otpada za izgradnju puteva

Resorno ministarstvo će urediti obavezu da se za izgradnju puteva u Srbiji koristi najmanje 25 odsto recikliranog materijala, sa ciljem da taj procenat do 2035. godine bude duplo veći.

e2 portal (rts)