PROCENE BROJA TURISTA NA EXPO27

Izložba EXPO27 privući će više od četiri miliona posetilaca, procene su organizatora ove međunarodne izložbe. Međutim, još nije jasno koliko će od ta četiri miliona zapravo činiti strani turisti čiji će motiv dolaska u Beograd biti isključivo EXPO27, a koje nadležni ističu kao glavni argument u korist isplativosti ovog projekta.

Prošle godine najavljeno je da će u Beogradu zbog EXPO27 morati da bude izgrađeno 120 ili 130 novih hotela kao i da će EXPO posetiti 2,6 miliona turista, dok se sada pominje broj od četiri miliona posetilaca, što znači čak i veći broj potrebnih smeštajnih kapaciteta.

Glavni grad u ovom trenutku ima 2.822 objekta za smeštaj sa ukupno 30.003 ležaja, a od toga je 115 hotela što znači da bi broj hotela u glavnom gradu morao u naredne dve godine da bude najmanje dupliran.

Osim u Beogradu, smeštaj može biti organizovan i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Sremskim Karlovcima.

U nameri da reši ovaj problem, država je prošle godine odlučila da subvencioniše gradnju novih i rekonstrukciju postojećih hotela za potrebe EXPO27. Za ove podsticaje do sada je prijavljeno nekoliko projekata, čija je ukupna planirana vrednost ulaganja 231 miliona evra. Od navedenog, više od 70 odsto se odnosi na ulaganja u izgradnju hotela planirane vrednosti oko 200 miliona evra, dok se ostalo odnosi na rekonstrukciju hotela u vrednosti od oko 31 miliona evra, kažu u RAS-u.

EXPO27 možda turistima neće biti u vrhu liste

Preduzeće „EXPO 2027“ je procenu o dolasku četiri miliona posetilaca zasnovalo na podacima sa prethodnih EXPO događaja i konsultacijama sprovedenim sa Međunarodnim biroom za izložbe i zemljama učesnicama i drugim izvorima. U pitanju je prvenstveno poslovna izložba, vezana za države koje budu učestvovale i njihovu ponudu. Očekuje se veliki broj ljudi koji će doći iz svih zemalja koje učestvuju, pa i onih koje ne učestvuju

Svakako se očekuje veliki broj gostiju, i broj od četiri miliona posetilaca se odnosi na samu izložbu i njene posetioce, a ne na turiste. Izložba koja će se održavati u Beogradu tzv. „mali“ EXPO koji traje tri meseca, i tu će se posećenost kretati između 2,5 – 3,5 miliona ljudi. Veliki broj njih će sigurno doći u Beograd zbog same izložbe koja nosi naziv „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Što se tiče pravih turista, nemam utisak da će tu biti povećanja interesovanja samo zato što je EXPO u Beogradu. To se nije desilo ni u Dubaiju, ni u drugim mestima.

U 2023. godini 1.384.616 turista – zbog EXPO27 se očekuje višestruko bolji rezultat imajući u vidu činjenicu da se iz godine u godinu obaraju rekordi kada je reč o broju turista u Srbiji.

Specijalizovana izložba EXPO 2027

Međunarodni biro za izložbe izabrao je 2023. godine Srbiju za domaćina specijalizovane EXPO 2027 izložbe. Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Pored specijalizovanih EXPO izložbi, koja će se organizovati u Beogradu, postoje i EXPO svetske izložba.

Specijalizovane izložbe traju kraće od Svetskih izložbi i organizuju se u periodu između organizovanja dve Svetske izložbe. Konkretno, naredna Svetska izložba biće organizovana u Japanu 2025. godine (Osaka 2025), a prethodna je organizovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2021. godine (Dubai 2020).

Specijalizovane izložbe, poput ove koju će Srbija organizovati, globalni su događaji koji su osmišljeni tako da odgovore na konkretan izazov sa kojim se čovečanstvo suočava, objašnjava se na sajtu BIE. One su ograničene u trajanju (najviše tri meseca) i prostoru (do 25 hektara).

e2 portal (nova ekonomija)