OTVORENA PRVA SVETSKA VERTIKALNA FARMA U ZATVORENOM PROSTORU

Američka kompanija Plenty Unlimited Inc. 24. septembra otvorila je „prvu na svetu” zatvorenu vertikalnu farmu za masovno uzgajanje jagoda. Ovo je veliki korak ka visokokvalitetnoj, održivoj i pristupačnoj proizvodnji hrane koja nije podložna sezonskim i ekološkim faktorima koji ograničavaju prinose.

„Mnoge farme su tehnološki najnaprednije na svetu, a eliminisanjem nepredvidivosti majke prirode omogućavaju gajenje sezonskih proizvoda tokom cele godine i skoro svuda u svetu. „Plenty Farm u Ričmondu je dizajniran da proizvodi više od 1.815 tona jagoda godišnje na vertikalnim tornjevima visokim devet metara u ukupnoj površini manjoj od 3.716 kvadratnih metara“, navodi se u saopštenju kompanije Plenty Unlimited Inc.

Dok je većina komercijalnih vertikalnih farmi u svetu ograničena na uzgoj zelene salate, Plenty je tokom protekle decenije dizajnirao modularni sistem gajenja koji je na čekanju za patent i koji je dovoljno fleksibilan da prihvati širok spektar useva – uključujući jagode. Uzgoj na vertikalnim stubovima omogućava ujednačenu isporuku hranljivih materija, vrhunski protok vazduha i intenzivnije osvetljenje, što dovodi do povećanog prinosa uz konstantan kvalitet. Na kraju, Plenty veruje da će sve ovo rezultirati većom ujednačenošću voća i manje otpada.

Farma Plenty Richmond će obezbediti proizvodnju svežih proizvoda tokom cele godine u oblasti u kojoj živi više od 100 miliona potrošača u roku od jednog dana vožnje. Lokalna obrada i kratak lanac snabdevanja na taj način utiču na smanjenje emisija iz saobraćaja i bacanja hrane, a sama farma koristi 97 odsto manje zemlje i do 90 odsto manje vode u poređenju sa konvencionalnom obradom. Takođe, na farmi se ne koriste pesticidi, a kontrolisano okruženje smanjuje rizik od štetočina.

Međunarodni istraživački tim sastavljen od naučnika sa australijskih univerziteta Kueensland i Mackuarie, holandskog Univerziteta Vageningen, američkog Univerziteta Florida (UF), Univerziteta Baskije u Španiji sarađivao je na uspostavljanju modela vertikalne poljoprivrede koji omogućava proizvodnju hrane na malim površinama, sa visokim prinosima i tokom cele godine, CAS Centar izvrsnosti u biljnim molekularnim naukama i Šangajski institut za biljnu fiziologiju i ekologiju. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Science.

„Vertikalne farme u zatvorenom prostoru omogućavaju konzistentan prinos i kvalitet useva, ali koriste ogromnu količinu skupe energije za osvetljenje i protok vazduha“, rekao je dr. Pol Gotje, šef australijske laboratorije za uzgoj u zatvorenom na Univerzitetu Kvinslend.

„Ako stvorimo dinamičnije okruženje koje uključuje i isključuje svetla i senzore tokom dana u skladu sa fotosintetičkim ciklusima, umesto da ih ostavljamo uključene sve vreme, mogli bismo da koristimo jeftiniju energiju tokom vremena van špica i da i dalje maksimiziramo prednosti vertikalne poljoprivreda.“

„Želeo bih da se zaštićeno uzgajanje ili poljoprivreda u kontrolisanom okruženju tretira kao posebna disciplina nauke o biljkama. Ako želimo da povećamo proizvodnju hrane za čak 70 odsto do 2050. godine, moramo da gledamo na stvari na drugačiji način, a upravo to nam omogućava vertikalna poljoprivreda“, dodao je Gotje.

Plenty’s farme su najefikasniji sistem na svetu koji proizvodi sveže voće i povrće koristeći čistu električnu energiju, a svojom proizvodnjom Plenty Unlimited Inc. omogućava očuvanje resursa, uzgoj svežih i lokalnih proizvoda otpornih na vremenske uslove, štetočine i klimatske uticaje.

E2 portal