KONFERENCIJA OIE SRBIJA 2024 DONELA NIZ EKSKLUZIVA

Više od 500 učesnika, 45 internacionalnih govornika 14 različitih nacionalnosti, 8 panel diskusija – tako bi u brojkama izgledala konferencija OIE SRBIJA 2024 koja je 23. i 24. septembra u Vrdniku okupila poslovnu zajednicu Srbije, regiona i Evrope.

Konferencija koju je tradicionalno, četvrti put, organizovalo Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije, i sada je dokazala da je mesto gde nastaju ekskluzive – na izdvojenom događaju potpisan je ugovor o finansiranju i otkupu električne energije za VE Čibuk 2, a saznali smo i da je VE Pupin povezan na prenosni sistem.  

Konferencija je dokazala i da okuplja paneliste koji imaju odgovore na aktuelna pitanja, pa su učesnici čuli detaljno objašnjenje po čemu će se druge aukcije, planirane za novembar, razlikovati od prošlogodišnjih. Pored već tradicionalnih panel diskusija o razvoju vetroelektrana i solarnih elektrana, izazovima finansiranja i osiguranja projekata i njihove integracije u elektroenergetski sistem, tržištu električne energije, veliku pažnju su privukli novi paneli o obrazovanju kao ključnom faktoru energetske tranzicije, kao i ESG standardima i e-mobilnosti.

Zahvaljujući panelistima iz regiona saznali smo i da gradnja prve vetroelektrane u vlasništvu EPCG, Gvozd, počinje u oktobru, da bi dalekovod Plevlja-Lastva trebalo da bude završen do juna sledeće godine, kao i sa kakvim se izazovima Slovenija suočavala u razvoju OIE projekata.

Colić: Najvažnija tema za planetu

Konferenciju su svečano otvorili Miloš Colić, predsedavajući Upravnog odbora OIE Srbija, Mohamed Džamil al Ramahi, izvršni direktor kompanije Masdar, Adam Cveč, direktor jedinice za Evropski zeleni dogovor Energetske zajednice i Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije.

Zahvalivši se okupljenima jer su „neumorno posvećeni trenutno najvažnijoj temi za ovu planetu“, Colić je poručio da veruje da civilizacija trenutno nema važnijeg posla od ovog.

– Impresioniran sam, zaista, kao i uvek na ovakvim susretima, kakvim stručnjacima smo okruženi, inovativnim pristupima i rešenjima koja se nude. Impresioniran, ali i pomalo zabrinut. Jer, ako svi odgovori već postoje, zašto već ne živimo tu promenu koju zagovaramo – zapitao se Colić.

Deo odgovora, kako je istakao, leži u hrabrosti i poverenju. On je ukazao da u ovakvom zamahu više ne možemo da dopustimo da ambijent kvare bilo kakve nedoslednosti ili nejasne procedure.

– Jedno je neizvesnost, a drugo je nesigurnost. Iako i jedno i drugo brine svakog investitora, nesigurnost ga sigurno sasvim odvraća – upozorio je Colić.

Masdar: Slavimo na konferenciji uspeh Srbije

Učesnicima se obratio i izvršni direktor Masdara Mohamed Džamil al Ramahi, kome je ovo prvo učešće na nekoj konferenciji u Srbiji i regionu. Na posebnoj ceremoniji na marginama konferencije potpisan je ugovor o finansijskom zatvaranju vetroparka Čibuk 2 od 154 MW.

– To je dokaz jačine industrije obnovljivih izvora energije ovde, u Srbiji, ali i u ovom sjajnom regionu. Raste posvećenost za čistu energiju i u Masdaru i u Srbiji. Cilj Masdara je 100 GW obnovljive energije do 2030. godine, a Srbija će igrati važnu ulogu na tom putu – naglasio je izvršni direktor Masdara.

On je podsetio da je Masdar sa partnerima postavio projekat Čibuk 1 koji danas daje čistu energiju za 100.000 domaćinstava, a da će sa novim projektom Čibuk 2 imati više od 300 MW zelenih kapaciteta.  

– Slavimo na ovoj konferenciji uspeh Srbije. Masdar će biti sa vama na putu energetske tranzicije – poručio je.

Energetska zajednica: Srbija je lider u regionu

Zahvaljujući konferenciji OIE SRBIJA 2024, našu zemlju prvi put je posetio Adam Cveč, direktor jedinice za Evropski zeleni dogovor Energetske zajednice. On je podsetio da je energetska tranzicija zajednička odgovornost Srbije, regiona i Evrope.

– Ove godine proizvodnja električne energije iz vetra i sunca prvi put je premašila onu iz fosilnih goriva. Vidimo progres u dekarbonizaciji, kao i potrošnji energije iz obnovljivih izvora, ali put je izazovan – istakao je i dodao da je Srbija lider u regionu kad je reč o primeni pravila Energetske zajednice, posebno u domenu obnovljivih izvora.

E2 portal