POMORSKI SEKTOR NAJTEŽI ZA DEKARBONIZACIJU

Evropski brodovlasnici i proizvođači goriva pokrenuli su Platformu čistih pomorskih goriva (The Clean Maritime Fuels Platform), inicijativu industrije odozdo prema gore koja ima za cilj da poboljša komunikaciju između sektora pomorstva i proizvođača goriva i da identifikuje zajedničke izazove i moguća rešenja, s obzirom na implementaciju paketa Fit for 55 i prelazak na neto nultu ekonomiju do 2050. godine.

Članovi platforme uključuju Udruženja brodovlasnika Evropske zajednice (ECSA), FuelsEurope, eFuel Alliance, Evropsko udruženje za napredna i otpadna biogoriva (EVABA), HydrogenEurope i Institut za metanol.

Prekretnica ka održivom brodarstvu u Evropi

„Pokretanje platforme Clean Maritime Fuels je značajna prekretnica na našem zajedničkom putu ka održivom brodarstvu u Evropi. Objedinjavajući stručnost i inovacije pomorskog sektora Evrope i proizvođača goriva, Platforma će istražiti mogućnosti i izazove proizvodnje, snabdevanja i upotrebe obnovljivih i niskougljeničnih pomorskih goriva. Ova saradnja će pomoći obema našim industrijama da budu na čelu u doprinosu ciljevima Fit for 55 i Green Deal, nastavljajući istovremeno da napreduju na globalnom tržištu”, izjavila je Liana Gouta, generalna direktorka FuelsEurope.

Ralf Dimer, generalni direktor eFuel Alliance je naglasio da postoje brojni izazovi za brzo i pouzdano snabdevanje brodskim gorivima iz obnovljivih izvora i da je cilj da se kroz redovnu razmenu sa drugim predstavnicima industrije i davanjem konkretnih predloga za optimizaciju evropskog regulatornog okvira postigne brz napredak za pomorsku industriju i druge transportne sektore.

Najteži sektor za dekarbonizaciju

Platforma će se fokusirati na politike i alate za podršku proizvodnji i korišćenju čistih pomorskih goriva u Evropi, uključujući oblasti poput pomorstva u EU ETS i mogućnosti finansiranja. Lansiranje Platforme dolazi nakon nedavno objavljenog Izveštaja o budućnosti evropske konkurentnosti koji predstavlja viziju ekonomske budućnosti Evrope, stavljajući energiju i dekarbonizaciju u centar strategije rasta kontinenta – autor je bivši predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.

U dokumentu je pomorstvo identifikovano kao jedan od najtežih sektora za dekarbonizaciju koji zahteva ulaganja od oko 40 milijardi evra godišnje, između 2031. i 2050. godine.

E2 portal (ceenergynews)