JAVNI POZIV ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KRALJEVU

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je u petak da je u Kraljevu organizovana tribina na kojoj su građani imali priliku da dobiju neophodne informacije o javnom pozivu za subvencije za zamenu stolarije.

Najavljeno je da će na toj tribini biti reči i o poboljšanju izolacije, fasada, zameni neefikasnih kotlova i postavljanju solarnih kolektora i panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene, Maja Vukadinović, rekla je da su ministarstvo i lokalna samouprava ove godine izdvojili 25 miliona dinara za subvencije.

„Subvencije su namenjene za zamenu stolarije, izolaciju fasade, zamenu neefikasnih kotlova ili ugradu solarnih kolektora i panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Primenom ovih mera građani mogu da ostvare značajne uštede energije i da dobiju subvencije do 65 odsto investicije ako se opredele za više mera“, rekla je ona.

Vukadinović je rekla da se u Kraljevu uskoro očekuje i raspisivanje posebnog javnog poziva za energetski ugrožene kupce.

„Od ove godine prvi put smo predvideli i poseban javni poziv za socijalno ugrožene građane, odnosno energetski ugrožene kupce, za koji su Ministarstvo i lokalna samouprava izdvojili 6,25 miliona dinara. Ova domaćinstva moći će da dobiju subvencije za unapređenje energetske efikasnosti u iznosu do 90 odsto vrednosti ulaganja“, rekla je ona i dodala da će se ovi javni pozivi raspisati u 44 jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Vukadinović je naglasila da se projekat Čista energija i energetska efikasnost za građane sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

„Ove godine subvencije će širom Srbije dobiti oko 12.000 domaćinstava dok ćemo do kraja 2027. sanirati više od 70.000 domaćinstava“, rekla je ona.

Gradski menadžer Grada Kraljeva Zorica Sretenović rekla je da postoji veliko interesovanje građana za subvencije za energetsku efikasnost.

„Do sada je stiglo više od 140 prijava i javni poziv je i dalje u toku tako da pozivam sve zainteresovanegrađane da se informišu i prijave. Do sada postoji najveće interesovanje za subvencije za zamenu stolarije“, rekla je ona.

E2 portal (Beta)