BRAZIL ULAŽE U RAZVOJ ODRŽIVOG GORIVA ZA BRODOVE I AVIONE

Razvojna banka Brazila, BNDES, zajedno sa vladinom agencijom za finansiranje Finep, obezbediće šest milijardi brazilskih reala (1,1 mlrd USD) finansiranja za lokalnu proizvodnju održivih goriva koja se koriste za pogon aviona i brodova.

Kreditne linije, koje nude subvencionisane kamatne stope, mogu se koristiti za troškove poput istraživanja, inženjerskih projekata, industrijskih postrojenja, kao i za kupovinu mašina i opreme, saopštilo je Ministarstvo za razvoj, industriju, trgovinu i usluge Brazila, prenosi Bloomberg.

BNDES bi takođe mogao da razmotri mogućnost ulaganja kao partner u bioenergetske projekte koji su u skladu sa ekološkim ciljevima, rekao je novinarima izvršni direktor Aloizio Merkadante. Ovaj potez dolazi u trenutku kada raste interes za proizvodnju održivog avio-goriva (SAF) u Brazilu.

Raizen SA, zajedničko preduzeće kompanija Shell Plc i Cosan SA, već je najavio nameru da izgradi fabriku za proizvodnju avio-goriva, dok je BP Plc nedavno kupio veći udeo u brazilskoj kompaniji za etanol koja je sertifikovala svoje proizvode za SAF.

Acelen Energia Renovavel SA, koju podržava Mubadale, takođe planira da pokrene fabriku za proizvodnju SAF-a u državi Bahia, dok Petrobras planira proizvodnju održivih goriva u najmanje dve svoje rafinerije.

Merkadante je obećao da će se boriti za to da investicije ostanu u Brazilu. U januaru 2023. godine, jedna podružnica brazilske industrijske biotehnološke kompanije Granbio najavila je projekat u SAD nakon što je dobila grant od 80 mil USD od američkog Ministarstva energetike.

E2 portal (Biznis.rs)