PORSCHE SE ŠIRI NA TRŽIŠTE ODRŽIVE MOBILNOSTI

Porsche je najavio značajnu investiciju u nemačku kompaniju Flix, vlasnika poznatog low-cost drumskog prevoznika FlixBus. Saopšteno je da je investicija deo šireg plana Porsche-a za diversifikaciju poslovanja i širenje na tržišta održive mobilnosti. S obzirom da je grupa investitora kupila 35 odsto kompanije, a da se vrednost Porsche-ovog udela procenjuje na „dvocifrene milione evra“, izgleda da su drugi igrtači ključni u ovoj akviziciji.

Flix, kompanija koja posluje u više od 40 zemalja, beleži značajan rast međugodišnjih prihoda od 30 odsto, čime je firma dostigla dve milijarde evra obrta.

Porsche navodi da je za ovaj posao zainteresovan zbog ogromnog potencijala u daljem razvoju pristupačnih i ekološki prihvatljivih rešenja u transportu, a najavio je i da planira da podrži globalnu ekspanziju Flix-a, piše Euronews.

Iz Porsche-a, koji kontroliše i nemačku auto-kompaniju Volkswagen, navode da će njegovi suinvestitori biti kompanija EKT i investitor Klaus Mihael Kune. 

Prema neimenovanom izvoru Rojtersa, pomenuta grupa investitora trebalo bi da preuzme vlasnički udeo Flixbusa za više od milijardu evra, a Porscheov udeo bio bi relativno mali u odnosu na preostale investitore.

Očekuje se da će ova investicija biti finalizovana do kraja 2024. godine, a Porsche se priprema za dodatna ulaganja koristeći trenutne tržišne prilike.

Član upravnog odbora poznatog proizvođača automobila Johanes Latvajn, zadužen za finansije i IT, istakao je da trenutna tržišna situacija otvara nove mogućnosti za razvoj portfolija kompanije.

Flix je ranije planirao izlazak na berzu u Frankfurtu, ali je taj potez odložen zbog neslaganja oko procene vrednosti. Uprkos tome, kompanija nastavlja da razmatra mogućnosti za budući rast, uključujući moguću berzansku kotaciju.

E2 portal