OBNOVLJIVI IZVORI PREUZIMAJU GLAVNU ULOGU U PROIZVODNJI ENERGIJE U NEMAČKOJ

Obnovljivi izvori energije zauzimaju glavnu ulogu u proizvodnji električne energije u Nemačkoj, i u prvoj polovini godine pokrivali su oko 57 odsto bruto potrošnje električne energije. Sa 146,6 TVh proizvedeno je oko devet odsto više električne energije iz obnovljivih izvora nego u prvoj polovini 2023. godine (135 TVh).

Vetroviti zimski meseci i dodatne vetroturbine doveli su do povećanja proizvodnje energije vetra za ukupno 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uprkos manje sunčanih sati, proizvodnja električne energije iz fotonaponskih sistema porasla je za 13 odsto, saopštilo je Federalno ministarstvo privrede i zaštite klime (Bundesministerium fur Virtschaft und Klimaschutz – BMVK).

Najveći deo električne energije iz obnovljivih izvora u prvoj polovini 2024. godine proizveden je iz energije vetra – ukupno skoro 75 TVh, od čega je skoro 61 TVh proizveden u kopnenim i skoro 14 TVh u offshore vetroparkovima. Drugi najvažniji izvori električne energije bili su fotonaponski sistemi sa skoro 36 TVh, zatim biomasa (oko 22 TVh), hidroenergija (oko 11 TVh), biogeni udeo otpada (oko 2,5 TVh) i geotermalna energija (oko 0,1 TVh).

E2 portal