MICROSOFT KUPUJE SOLARNU ENERGIJU U SINGAPURU ZA RAD SVOJIH DATA CENTARA
05 mart 2018

Microsoft kupuje solarnu energiju sa krovova širom Singapura kako bi omogućio rad svojih data centara. Potpisali su dvadesetogodišnji dogovor sa singapurskom kompanijom Sunseap.

Ovaj sporazum je najnoviji primer velikih svetskih tehnoloških kompanija koje žele da rade uz pomoć obnovljivih izvora energije. Microsoft je prošle godine potpisao dva ugovora sa vetroelektranama u Irskoj i Holandiji kako bi njihovi centri u Evropi mogli da koriste obnovljivu energiju.

Ugovor sa kompanijom Sunseap pomoći će data centrima u ovom gradu u pružanju raznih usluga, između ostalih Azure i Office 365. Paneli koji će biti instalirani na stotine krovova širom Singapura, mogu da proizvedu do 60 megavata solarne energije, a prema udruženju Solar Energy Industries, jedan megavat dovoljan je za napajanje više od 160 domova.

I druge velike kompanije, kao što su Apple, Facebook i Google, sve češće se prebacuju na obnovljive izvore energije. Apple je krajem 2016. godine potpisao sporazum sa jednom od najvećih vetroelektrana u Kini.

E2 vesti   (CNN)

Povratak na vrh