Mesta na kojima nije dobro držati mobilni telefon
14 maj 2018

Vodite računa gde držite svoj mobilni telefon. Ovo su mesta gde on nikako ne bi trebalo da bude.

U džepu

Premda je vrlo udobno i dosta ljudi to čini, nositi telefon u zadnjem džepu pantalona nije preporučljivo, jer telefoni imaju ekrane osetljive na dodir, pa vrlo lako mogu nazvati broj za hitne slučajeve, a da niste svesni. Čak 30% hitnih poziva su slučajni. Ako često osećate bol u stomaku i nogama, to može biti posledica nošenja telefona u džepu. Možete ga lako zaboraviti i slomiti ili izgubiti.

Uz kožu

Nemojte držati mobilni telefon uz kožu, jer bakterije s ekrana prelaze na lice i mogu biti uzrok akni ili drugih bolesti kože. Osim toga, elektromagnetsko zračenje postaje jače. Dok razgovarate telefonom, ostavite najmanje 0,5 do 1,5 centimetara između uređaja i kože.

Na vrućim mestima

Visoke temperature takođe su štetne za elektroniku. Ne preporučuje se da ostavite svoj telefon u automobilu ili na plaži gde je izložen suncu ili nekom izvoru topline.

Pod jastukom

Ne držite telefon pod jastukom. Ako vam noću često stižu notifikacije, a ekran zasvijetli, to negativno utiče na proizvodnju melatonina i dovodi do problema sa spavanjem. Takođe, bilo je slučajeva eksplozije telefona i požara. Kad pokrijete telefon jastukom, povećavate šanse za pregrejavanje i izbijanje požara, pogotovo prilikom punjenja. Bolje je da ga punite dalje od sebe, svog kreveta i drugih ljudi, a po mogućnosti nikako preko noći.

Na punjaču

Ne, punjenje telefona ne šteti vašem zdravlju direktno, ali bolje je da ne punite mobitel preko noći, jer to može skratiti vek baterije.

Na hladnim mestima

Ako je napolju hladno i temperatura pada ispod nule, vodite računa o svom telefonu i ne ostavljajte ga dugo na ulici ili u automobilu. Razlika u temperaturi vrlo je štetna za uređaje, jer dolazi do kondenzacije kada ga vratite na toplo mesto, a to može dovesti do kvara. Svoj mobilni telefon možete zaštititi maskom, piše tportal.


E2 vesti   (N1)

Povratak na vrh