Stattwerk planira da "ozeleni" i zgrade EPS-a i Poreske uprave na Zelenom vencu
14 maj 2018

Od kada je nemačka kompanija Stattwerk u novembru 2016. kupila nekadašnju zgradu Beobanke na Zelenom vencu, govori se o tome da će nakon rekonstrukcije ovaj deo Beograda i opravdati svoj naziv, jer će dobiti prvu zelenu zgradu.

Konačno je poznato i kako će ona izgledati, a osim zgrade Beobanke, zelena oaza mogla bi da obuhvati i objekte Elektroprivrede Srbije u Ulici carice Milice i Poreske uprave u Ulici Zeleni venac. Naime, nemačka firma namerava da kupi i ova dva objekta uz nekadašnju zgradu Beobanke, kako bi sve tri zgrade pretvorila u jedinstvenu zelenu oazu. One su, inače, u projektu Energoprojekta iz šezdesetih godina prošlog veka i činile jedinstvenu celinu, sagrađenu na jedinstvenom temelju.

Kako je rečeno prilikom predstavaljanja idejnog rešenja, "Stattwerk je izrazio želju i dobio pozitivan signal od EPS-a, Ministarstva finansija, ali i od drugih organa vlasti, za kupovinu ove dve zgrade".

Idejno rešenje koje je predstavljeno pre nekoliko dana u Beogradu, ipak, obuhvata sva tri objekta, a procenjena vrednost celokupnog projekta je oko 30 mil EUR.

Živa, organska forma

Idejno rešenje buduće zelene oaze u centru srpske prestonice, koje je izradio tim stručnjaka Stattwerka u saradnji sa drugim kolegama, karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu smeštenu u srcu Beograda. Reč je o multifunkcionalnom objektu, koji će, između ostalog, sadržati i eko-hab – centar za edukaciju, rad i stručno usavršavanje, kao i prvi javni vidikovac u centru grada, a poseban deo biće namenjen ekološkim vidovima transporta.

Kreativni koncept njihovog tima, objašnjavaju, poručuje da je priroda veća od arhitekture. Ona se stalno menja - svako godišnje doba donosi novi izgled, a samim tim će kroz promene prolaziti i zgrada. Tako će i menjati boje, u zavisnosti od života biljaka koje budu činile njenu fasadu.

Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadrata, a zelene fasade će zauzeti više od 2.700 metara kvadratnih. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi ukupne površine od oko 2.600 kvadrata takođe će biti zeleni.

Unutrašnjost objekta će, isto tako, biti oplemenjena brojnim biljkama.

Objekat će, kako je naglašeno, biti multifunkcionalan. Eko-hab - centar za edukaciju i praktično stručno usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika, zauzeće četiri etaže zgrade i sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko-prodavnice i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju "zelene" ideje.

Stattwerk zgrada sadržaće i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama i organizacijama, kao i apart-hotel. Reč je o kombinaciji hotelskog smeštaja i individualnog stanovanja. Kako je objašnjeno, ovaj hotel će imati 70 smeštajnih jedinica, površine od 30 do 60 kvadrata.

U podnožju će se nalaziti garaža sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjači za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta predviđen je za javni vidikovac i eko-restoran.

Samo oblikovanje zgrade je osmišljeno tako da optimizuje potrošnju energije. Konzole predviđene idejnim rešenjem prave mikroklimatsku barijeru između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora zgrade i ujedno kontrolišu upad sunčevog zračenja u letnjem i zimskom periodu. Projekat predviđa korišćenje fotonaponskih ćelija, vetrogenetatora, geotermalne energije, kao i razmenu toplote u okviru kanalizacionih sistema i upotrebu piezoelektričnih podova.

Objekat je takođe, zamišljen kao svojevrsna studija slučaja za funkcionisanje kako već poznatih obnovljivih izvora energije, tako i za testiranje novih tehnologija i približavanje inovacija u ovoj oblasti domaćoj stručnoj i široj javnosti.

Sredstva za realizaciju ovog projekta već su obezbeđena, a kako je rečeno, nakon završetka radova, svi segmenti ostaće u vlastništvu Stattwerka.


E2 vesti   (Ekapija)

Povratak na vrh