NAJBOLJI MATERIJALI ZA IZOLACIJU
26 april 2018

Na tržištu je velika ponuda materijala za izolaciju, ali treba dobro odabrati. Ne postoji univerzalan materijal koji bi mogao da se preporuči za sve uslove i podloge, kao što ne postoji samo jedan način rešenja toplotne izolacije.


Odabir optimalnog materijala složen je postupak kojem prethodi detaljan pregled stanja podloge, mogućnosti i ciljeva. Nekome će ekonomski, a nekome ekološki aspekt biti prioritetan pri donošenju odluke.
Ne sme da se zanemari ni iskustvo i znanje majstora koji će izvoditi radove s određenim materijalom. U zavisnosti kakva je fasada zgrade, da li je pod kulturnom zaštitom, na kojoj strani sveta se nalazi i kakav joj je položaj, zavisiće i optimalan izbor toplotne izolacije.
Pre nego što krenete sa izolacijom, važno je da znate koliko toplote se izgubi u kući, i koja mesta su cilj izolacije. Zidovi gube oko 35%, vrata i prozori oko15%, krov 25%, podovi 15%, a razne pukotine i šupljine oko 10%.

VRSTE MATERIJALA
STAKLENA VUNA se koristi pretežno u potkrovljima i na ravnim površinama.
KAMENA VUNA se obično postavlja spolja.
MINERALNA VUNA je izolacija od kamene i staklene vune koja je postojana na visokim temperaturama. Dobar je toplotni izolator, ali vlaga utiče na njenu efikasnost pa treba voditi računa gde se i kako ugrađuje.
BELI STIROPOR, jeftiniji je materijal kojim se najčešće izoluju spoljne fasade. Ekstrudirani polistiren (XPS) je skuplji (proizvodi se u boji), ali ne upija vodu pa se koristi na mestima u neposrednom dodiru sa vlagom ili za rešavanje kritičnih tačaka na fasadama. Lako je zapaljiv što takođe treba imati u vidu.
PUR PENE dobro provode toplotu, skuplje su, a u građevinarstvu se uglavnom koriste kod kosih i ravnih krovova, ali i zidova i podova. Otporne su na vlagu, buđ i ultraljubičasto zračenje, a prilično su čvrste. Pur je teško zapaljiv materijal.


EKOLOŠKE ALTERNATIVE
Postoji i niz ekološki prihvatljivijih alternativnih materijala, koji se odlikuju prirodnim, lako reciklirajućim sirovinama kao što su celuloza, ekspandirana glina, pluta, ovčija vuna, trska, slama. Zbog trajnosti i protivpožarne zaštite, najčešće se ti materijali podvrgavaju određenim tretmanima, kako bi zadovoljili tražene tehničke karakteristike. Spadaju u skuplje materijale.


KOJA JE IZOLACIJA NAJZDRAVIJA I NAJBOLJA ZA ŽIVOTNU SREDINU
Samo zato što štedi energiju, ne mora da bude nužno i održiva. Generalno treba izbegavati poliuretanske pene i sprejeve, materijale koji sadrže lepak, jer izazivaju zagađenje vazduha i mogu da izazovu potencijalne zdravstvene probleme. Iako izolacija smanjuje emisiju izduvnih gasova u budućnosti, one su ipak prisutne u atmosferi i uzrokuju štetu. Kada su napravljena poređenja materijala za izolaciju, pluta se pokazala kao najzdraviji izolator. Koristi se najviše za izolaciju podova, ali može i za zidove.

ZAKLJUČAK
Koristite onoliko izolacije koliko možete da priuštite i potrudite se da bude pravilno postavljena.
Koristite izolaciju od prirodnih materijala.
Izbegavajte korišćenje pene, gde je to moguće.


E2 vesti

Povratak na vrh