21.12.2017

Na konkursu za prvi zeleni, energetski efikasan, neboder u Srbiji učestvovalo je više od 200 autora, a prvonagrađen je projekat studija „Living Future Green”. Projekat je rađen za nekadašnju zgradu „Beobanke" na Zelenom vencu. Nagrada iznosi 10.000 evra, navodi se u saopštenju kompanije Stattwerk.

Pročitaj više:
04.12.2017

Nekadašnja zgrada „Beobanke" na Zelenom vencu, ponovo bi mogla da doživi iskorak i postane prvi soliter sa zelenim fasadama u Beogradu. Ova zgrada je u vreme kada je originalno projektovana bila jedna od prvih koja je građena po tada novim tehnologijama.

Pročitaj više:
30.11.2017

INTEGRA je inovativna, ekološki odgovorna montažna kuća, zdrava, energetski nezavisna i efikasna, održiva i napravljena od prirodnih materijala, može da se na montira na svakom terenu za samo dve nedelje. Osmišljena je i projektovana u Srbiji i spremna za test-fazu u realnom okruženju.

Pročitaj više:
30.11.2017

Katar je predstavio projekat stadiona koji se nakon završetka Svetskog prvenstva može potpuno rastaviti.

S obzirom na činjenicu da stadioni koji se namenski izgrade za velike sportske događaje, poput Svetskog prvenstva ili za Olimpijske igre, nakon završetka ovih takmičenja često bivaju neadekvatno održavani, a neretko i napušteni, ne može a da se ne postavi pitanje: Dokle više? Iz Katara možda stiže rešenje!

Pročitaj više:
30.10.2017

Potraga za energetski efikasnim zgradama se svodi na potragu za najboljim omotačem zgrade. U građevinskom žargonu, što je struktura otpornija na vetar i kišu, čvršći joj je omotač. Najbolji način je da koristite reciklirane materijale, one koji mogu da se obnavljaju. Ali, dok brojni energetski efikasni proizvodi stižu konstantno na tržište, neki graditelji ipak zaziru od njih zbog visokih troškova u startu. U nekim slučajevima, samo dodatni sloj izolacije ili zastakljivanje prozora može da poveća troškove za 20%. Ipak, stručnjaci za uštedu energije tvrde da će efikasniji materijali dovesti do smanjenja troškova grejanja i hlađenja u kući, tako da vlasnik može jako brzo da povrati uloženi novac i da krene da štedi, što je topla preporuka.

Pročitaj više:
Povratak na vrh