30.10.2017

Potraga za energetski efikasnim zgradama se svodi na potragu za najboljim omotačem zgrade. U građevinskom žargonu, što je struktura otpornija na vetar i kišu, čvršći joj je omotač. Najbolji način je da koristite reciklirane materijale, one koji mogu da se obnavljaju. Ali, dok brojni energetski efikasni proizvodi stižu konstantno na tržište, neki graditelji ipak zaziru od njih zbog visokih troškova u startu. U nekim slučajevima, samo dodatni sloj izolacije ili zastakljivanje prozora može da poveća troškove za 20%. Ipak, stručnjaci za uštedu energije tvrde da će efikasniji materijali dovesti do smanjenja troškova grejanja i hlađenja u kući, tako da vlasnik može jako brzo da povrati uloženi novac i da krene da štedi, što je topla preporuka.

Pročitaj više:
27.10.2017

Saudijska Arabija najavila je ambiciozni plan gradnje megagrada vrednog 500 milijardi dolara koji će se u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore energije. Grad kojeg već nazivaju “startapom veličine države”, zvaće se zvanično Neom, a prostiraće se na površini od 26.500 kvadratnih kilometara na severozapadu zemlje uz Crveno more i Akapski zaliv.

Pročitaj više:
25.10.2017

Crna Gora će za četiri godine dobiti luksuzni hotelski kompleks koji će biti smešten u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Pročitaj više:
06.10.2017

Arhitektonski biro BAUER potpisuje projekat enterijera u kojem dominira apsolutna svedenost koju razbijaju elementi poput akvarijuma.

Predmet je bio uređenje lokala od 610 kvadrata koji je kupljen u sirovom stanju, odnosno bez pregradnih zidova, plafona, podova, sanitarnih čvorova, elektro i grejnih instalacija, a koji se nalazi u okviru poslovne zgrade na Bulevaru oslobođenja.

Pročitaj više:
04.10.2017

Dostupno i održivo stanovanje moguće - brojni projekti Studia 804 su dokazi. Naime, Studio 804 je zajedno sa studentima arhitekture Univerziteta u Kanzasu projektovao energetski efikasnu kuću po LEED standardima koja štedi energiju korišćenjem pasivnih solarnih strategija.

Pročitaj više:
Povratak na vrh