U Sombor stiže struja iz otpadnih voda
06 mart 2018

Dok Srbija još uvek preračunava koliko će je milijardi evra koštati početak rada na poglavlju 27 u procesu priključenja EU, makar u jednom delu, Somborci gotovo da mogu da budu potpuno mirni.

Naime, ovaj grad je jedna od malobrojnih sredina u našoj državi koja već 30 godina poseduje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Uređaj je do sada samo delimično iskorišćavao biogas dobijen u tehnološkom procesu prerade otpadnih voda, a zahvaljujući Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije – X DEGREE, ne samo što će se od viška biogasa proizvoditi električna energija za sopstvene potrebe postrojenja, nego će se u tu svrhu koristiti i druge sirovine.

U projektu osim JKP Vodokanala, kao partneri učestvuju i Univerzitet u Novom Sadu, Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, te sa hrvatske strane Vinkovački vodovod i kanalizacija i Poljoprivredni institut iz Osijeka.

Projekat X DEGREE, sa budžetom od 1,7 mil EUR jedan je od trenutno najvećih iz tog programa, a od te svote 498.000 EUR dodeljeno je Vodokanalu za nabavku gas generatora i opreme koja će omogućiti bolje iskorišćavanje biogasa i dopunu digestora novom biomasom.


E2 vesti   (Ekapija)

Povratak na vrh