11.01.2018

Srbija u naredne dve godine može da računa na velika ulaganja u geotermalne izvore za grejanje i proizvodnju struje. Analize pokazuju ogroman geotermalni potencijal sa temperaturama vode i do 150 stepeni.

Pročitaj više:
11.01.2018

Grad Šabac planira za 2018. godinu gradnju toplane na biomasu, a polovinu potrebnih energenata, odnosno oko 20.000 tona godišnje, mogla bi da čini takozvana kineska trska, odnosno azijska biljka miskantus (miscanthus). I Grad Sombor planira prelazak na biogorivo, a somborskoj toplani godišnje je potrebno 10.000 tona trske.

Miskantus je na našim prostorima i dalje relativno nova biljka. Čak ni agroekonomisti, sa kojima smo razgovarali, još nisu dovoljno upoznati sa svim prednostima ove kulture i mogućnostima za njeno gajenje na našem podneblju.

Šabačka firma Samiscanthus, koja se sadnjom i eksploatacijom miskantusa bavi od 2012. godine, već planira veliki projekat sa lokalnom samoupravom u Šapcu, kako bi uz pomoć grada zasadila površinu između 500 i 1.000 hektara kineske trske, koja bi se gajila za potrebe nove toplane.

Pročitaj više:
26.12.2017

Proces recikliranja elektronskog otpada u Srbiji je uspeo da zaživi, ali reciklaža baterija i dalje nije. Kako ne bi došlo do nagomilavanja baterijskog otpada, trenutno jedino rešenje jeste izvoz u zemlje gde je sistem reciklaže razvijeniji.

Pročitaj više:
15.12.2017

Njujork je još jednom “najpametniji” grad na svetu, a prate ga London i Pariz. To je objavljeno prema istraživanju Centra za globalizaciju i strategiju (IESE) koje prati sve aspekte održivosti i kvaliteta života u 180 svetskih gradova.

Pročitaj više:
15.12.2017

Ministarstvo rudarstva opredelilo je u naredne dve godine milijardu dinara za izgradnju novog tunela za prihvat i odvod otpadnih voda iz RTB Bor, saznaju Novosti.

Postojeći kolektor nalazi se ispod nekoliko miliona kubika otrovnih materija kao što su arsen, živa, nikl i ostali teški metali, koji su deponovani na borskim flotacijskim jalovištima, na oko 450 hektara.

Pročitaj više:
Povratak na vrh