Bolji akustički komfor u školama
01 decembar 2017

Juče je u Starom dvoru održana prezentacija rezultata projekta „Cleaneo”, koji ima za cilj smanjenje buke i postizanje adekvatne razumljivosti u obrazovnim ustanovama.
Projekat, za koji je sporazum potpisan tokom avgusta meseca u Starom dvoru, rezultat je zajedničkog napora Grada Beograda, Laboratorije za akustiku Elektrotehničkog fakulteta i kompanija – donatora „Knauf”, „Knauf insulejšn” i „AMF”. Oprema je u proteklih šest meseci postavljena u jednu učionicu OŠ „Drinka Pavlović”, učionicu i hodnik Arhitektonske škole, kao i jednu sobu dnevnog boravka vrtića „Malecka”.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Miomir Mijić, jedan od inicijatora ovog projekta, objasnio je da je odgovarajući akustički komfor u sva tri slučaja postignut posebnim pločama koje su konstruisane tako da upijaju zvuk.

– U učionicama osnovne i srednje škole koje su učestvovale u projektu „Cleaneo” potvrdili smo da je ugrožena razumljivost govora, naročito u poslednjim klupama, dok je u vrtiću problem bila prevelika količina buke. Intervencijama u enterijeru značajno smo poboljšali dotadašnje stanje, čime smo ukazali na moguće metode rešavanja ovakvog problema. U školama se na taj način poboljšava kvalitet praćenja nastave, a u vrtićima pobošljavaju uslovi za rad vaspitača i boravak dece jer je povećana razumljivost govora a nivo buke smanjen i za deset decibela – istakao je profesor Mijić.

Tehnički savetnik u kompaniji „Knauf” Goran Stojiljković u ime donatora zahvalio je Gradu Beogradu, koji je podržao ovu inicijativu, i izrazio zadovoljstvo uspešnošću u oblasti akustike. On je podvukao da se ova društveno odgovorna kompanija neće zaustaviti na ovom projektu, već da ima nameru da tokom iduće godine rezultate ovog projekta primeni i na jednu celu školu.

E2 vesti

Povratak na vrh